← Nieuws

De HoorProfs-audicien vertelt: Arjan Rutgers

“Hij uitte zijn blijdschap door in de wachtruimte gitaar én viool te spelen”

“Mijn naam is Arjan Rutgers, dit jaar vijftig geworden en al op jonge leeftijd in de audicienswereld beland. In 1990 startte ik met de audiciensopleiding met Acousticon als mijn leerbedrijf. Acousticon stond niet alleen bekend om verkoop van hoortoestellen, maar ook om levering en ijking van audiometers, tympanometers en het fabriceren van maatwerk oorstukjes. Na flink wat jaren in het vak en wat omzwervingen in Nederland en het buitenland besloot ik in 2002 zelf een oorstukjeslaboratorium te starten. Uit tweedehands materialen kon een degelijk semi-professioneel laboratorium worden gebouwd dat stap voor stap steeds breder en professioneler werd. Enkele jaren later opende ik ook een eigen hoortoestellenwinkel in Heerhugowaard: de combinatie van Rutgers Oortechnisch Laboratorium en Rutgers Hoortechniek was een feit. Nadat mijn echtgenote Lilian ook audicien besloot te worden, openden we een tweede vestiging in Heiloo.

Na twintig jaar is de productie in het laboratorium gegroeid en staan wij in de markt bekend als een laboratorium waar op ambachtelijke wijze met de hand maatwerk geproduceerd wordt; bij ons geen 3D-printtechnieken en -materialen. Sinds enkele jaren oefent Ronald Kleinenbroich, oud-eigenaar en productieleider van Lab Formaat, zijn liefde voor het vak uit binnen ons laboratorium. Zijn kennis van materialen, producten, technieken en uitvoeringen deelt hij nog dagelijks met onze laboranten. We maken diverse gepersonaliseerde producten, zoals dit prachtige gekleurde oorstukje (zie foto) voor een klein meisje. Vol trots draagt zij haar nieuwe hoortoestellen mede door deze toevoeging.

Eerder dit jaar werd ik benaderd door een fanatieke musicus. Hij bespeelt verschillende muziekinstrumenten, waaronder zijn geliefde viool. Hij vertelde mij hoe belangrijk zijn muziek voor hem is. Tot zijn grote verdriet kon hij steeds minder genieten van muziek. Het zelf bespelen van zijn instrumenten werd fiks belemmerd door zijn slechthorendheid. Zijn muzikale vrienden gingen verder met het maken van muziek. Hij voelde zich daardoor buitengesloten; er dreigde een sociaal isolement. Meneer had zijn hoortoestellen bij collega-audicien aangeschaft en dacht dat dit zijn probleem zou oplossen. Maar niets was minder waar.

Hij had ook wel wat ‘hoge noten’ op zijn zang: het moest een kleine oplossing zijn. Een uitdaging gezien zijn extreem smalle gehoorgang en behoorlijk gehoorverlies. We hebben het voor elkaar gekregen toch een oorstukje te fabriceren waar de luidspreker in paste. De hoge versterking van het hoortoestel had tot gevolg dat er chorus-effect optrad: een zangerig geluid, met name bij het bespelen van zijn instrumenten. Oorzaak: te veel lekkage. Het nieuw gefabriceerde oorstukje heeft dit probleem verholpen. Inmiddels treedt hij weer op voor publiek, samen met zijn muzikale vrienden. Wat kan een mens weer blij zijn! En ik met hem. Hij uitte zijn blijdschap en tevredenheid door in onze wachtruimte gitaar en viool te spelen voor eenieder die het wilde horen. Een dag om nooit te vergeten!”

Arjan Rutgers

Audicien en eigenaar van Rutgers Hoortechniek en
Rutgers Oortechnisch Laboratorium

Image

Interesse? Laten we kennismaken

Image

Conny de Boer
Stichting HoorProfs

Neem contact met mij op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*