De eerste signalen van minder horen

Een gehoorverlies ontstaat vaak geleidelijk. Iemand die minder goed gaat horen, past zich onbewust aan de situatie aan. Vaak zijn het mensen uit de omgeving die hem of haar daar op moeten wijzen. Als u merkt dat u meer moeite heeft om een gesprek te volgen, snel vermoeid bent in een drukke omgeving of u moet de televisie steeds een beetje harder zetten, dan kan het zijn dat uw gehoor niet meer goed functioneert.

Soorten slechthorendheid
Gehoorverlies kan voorkomen op alle leeftijden. Verreweg de meeste mensen die te maken krijgen met gehoorverlies, krijgen dit op latere leeftijd, dan is sprake van ouderdomsslechthorendheid. Slechthorendheid kan echter ook een erfelijke, aangeboren of andere medische oorzaak hebben.

Een andere veelvoorkomende vorm van slechthorendheid is lawaaislechthorendheid. Dit is een verminderd gehoor als gevolg van langdurige blootstelling aan hard geluid. De HoorProfs vakaudicien kan u hierover informeren en verwijst u indien noodzakelijk door naar een kno-arts of audiologisch centrum voor nader onderzoek.

Wat de oorzaak van uw slechthorendheid ook is, voor iedere vorm van slechthorendheid heeft de HoorProfs audicien een passend advies.

Gevolgen van een verminderd gehoor
Als uw gehoor u in de steek laat, is dat heel vervelend. Het maakt vaak onzeker en het is vreselijk vermoeiend omdat u steeds maar weer uw best moet doen om alles te verstaan. U voelt zich bezwaard omdat u niet steeds om herhaling wilt vragen, dus gokt u regelmatig wat er gezegd is of neemt u voor lief dat u gewoon niet alles hoort van een gesprek. Op den duur kan het er echter ook toe leiden dat u minder gaat functioneren op uw werk, bepaalde situaties steeds meer uit de weg gaat, of een vreemde reactie geeft in een gesprek omdat u het niet helemaal heeft kunnen volgen. Dit kan er toe leiden dat u zich meer en meer gaat terugtrekken en uiteindelijk in een sociaal isolement raakt, iets wat audiciens helaas steeds vaker zien gebeuren bij slechthorenden.

Het goede nieuws is dat er voor iedereen en voor elk gehoorverlies vrijwel altijd een passende oplossing te vinden is, zodat u ondanks uw hoorprobleem gewoon kunt blijven werken, naar een concert kunt gaan en een verjaardag kunt bezoeken. Twijfelt u aan uw gehoor? Aarzel dan niet langer en loop eens binnen bij een HoorProfs vakaudicien. Zodat ook u weer volop van het leven kunt gaan genieten.


Maak een afspraak voor een gratis hoortest.