‘Op de spiegel zit een briefje: hoortoestel uit!’

2-klantervaring
Yvonne van Wijgerden (45) ging jarenlang zonder hoortoestel door het leven. En dat terwijl haar gehoor niet best is. “Ik heb een wisselend gehoor. Soms slecht, soms iets beter. Vooral bij verkoudheid merkte ik dat ik erg slecht kon verstaan. De buis van Eustachius is te smal. Links en rechts. Dat is aangeboren. Ik ben wel een paar keer geopereerd, maar het kon niet verholpen worden.

Het gevolg van de te nauwe buis is dat er verkalking op het hoorbeentje optrad. De hoorbeentjes zijn verwijderd en is er een radicale holte gemaakt. Na de operaties kreeg ik last van tinnitus wat het horen in beide oren verstoort.” Ze werkt als begeleider van gezinnen met de meest uiteenlopende problemen en uitdagingen. Het gehoor is erg belangrijk. “In vergaderingen wist ik soms niet waar het geluid vandaan kwam. Het kon echt niet meer.”

Met een cliënt bezocht ze een oorarts. “In de wachtkamer zag ik een tijdschrift liggen. Misschien wel de Hoorkrant, ik weet het niet meer precies. Ik las een artikel over een nieuw soort hoortoestel dat helemaal in het oor past. Het versterkertje rust als het ware in de schelp. Ik voelde dat dat klopte. Bij veel hoortoestellen zit het grootste deel achter het oor en dat vond ik altijd zo onnatuurlijk.” Yvonne ging op internet zoeken naar het betreffende toestel. Ze stuitte op een forum over audiciens en las lovende kritieken over een HoorProfs vakaudicien vlakbij. Het viel haar op dat veel jonge mensen enthousiast waren over het bedrijf. Op de website van de HoorProfs audicien zag ze dat het betreffende hoortoestel in de collectie zat en ze nam contact op. “Ik kon ’s avonds langskomen, wat me gezien mijn werk perfect uitkwam. Hij nam de tijd voor me. Vroeg wat ik precies wilde. En – niet onbelangrijk – wat ik wilde uitgeven.” De beste hooroplossing werd uiteindelijk niet in het aanvankelijk gezochte toestel gevonden. Tevreden was Yvonne direct.

‘Ik draag ze, maar ik merk het niet meer’

“Ik kreeg de toestellen in, ze werden afgesteld en ik kon weer helder horen. Wat een openbaring!” De proeftijd die volgde, bleek niet overbodig. “Door mijn wisselende gehoor is het lastig de juiste afstelling te vinden. En rechts is het nu prima, maar links ben ik er nog niet. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat mijn hoorwens steeds opgeschroefd wordt. Sinds ik weer beter hoor, heb ik het gevoel dat het steeds nóg beter kan. Gelukkig neemt de audicien flink de tijd en mag ik zo vaak terugkomen als ik wil.”

Last heeft Yvonne niet van haar toestellen. “Ik draag ze, maar ik merk het niet meer. Al drie keer ben ik met die toestellen onder de douche gaan staan. En ik vergat ze ’s avonds uit te doen. Op mijn spiegel hangt nu een briefje met de tekst: hoortoestellen uit!”