‘Ze zeiden doodleuk dat het aan mij lag’

3-klantervaring
Cees Uitbeijerse (65) is een groot liefhebber van klassieke muziek. Vooral de muziek van Mozart, Bach en Vivaldi vindt hij prachtig. Het was dan ook best even slikken toen zijn vrouw en kinderen zo’n vier jaar geleden tegen hem zeiden dat hij ‘rijp’ was voor een hoortoestel. “De communicatie was moeilijker geworden. Daarbij kon ik mijn favoriete klassieke muziek bijna niet meer horen. Net als de vele mooie vogelgeluiden.”

De oorzaak van het gehoorverlies ligt waarschijnlijk in het verleden, denkt Cees: “Ik werkte vanaf 1959 in de bouw. Van gehoorbescherming hadden we toen amper gehoord.” Het gehoor verlies werd extra voelbaar, toen Uitbeijerse trainingen ging geven. “Vooral de cursisten achterin de zaal kon ik moeilijk verstaan. Dat loste ik op door tijdens de instructies tussen de rijen door te lopen.” Bij een ketenaudicien legde hij zijn probleem voor. “In eerste instantie had ik goede medewerking. Maar na het gebruik van een paar maanden vielen de apparaten uit.” Cees kreeg nieuwe toestellen, maar weer een paar maanden later gebeurde hetzelfde. “Ze zeiden doodleuk dat het aan mij lag.

Ja, ja! Uiteindelijk bleek het een vochtprobleem te zijn. Transpiratie. Er was niets aan te doen.” Bij een andere audicien probeerde Cees dezelfde hoortoestellen. En weer vielen ze na een paar maanden uit.

Na ruim een jaar las zijn vrouw in een streekkrant een opmerkelijk bericht. In Deurne zat een HoorProfs vakaudicien die slechthorende mensen uitnodigde voor een test met zijn hoortoestellen. Cees belde direct en kon er binnen een paar dagen terecht. “Ik ontmoette een zeer vriendelijke audicien. Hij hoorde mijn verhaal aan en deed een uitgebreide hoortest. En hij zag het wel zitten.”

‘De audicien zocht door tot hij een geschikte oplossing had gevonden’

Cees kreeg een paar hoortoestellen om uit te proberen. Maar na een paar maanden stak het vochtprobleem weer de kop op. “Ook zijn apparaten gingen langzaam als een nachtkaars uit.” Maar deze audicien liet zich niet uit het veld slaan. Hij zocht door tot hij een geschikte oplossing had gevonden. “En dat is gelukt.

Uiteindelijk zijn het hoortoestellen in de vorm van otoplastieken geworden. Deze hebben een perfecte pasvorm en openingen waar het geluid van buiten op een natuurlijke manier naar binnen komt en waardoor transpiratie wordt tegen gegaan. Zo is communicatie met mijn familieleden en vrienden weer mogelijk. De muziek van Mozart, Bach en Vivaldi strelen mijn oren, net als de heerlijke vogelgeluiden. En sinds een paar maanden hoor ik het gekraai van mijn eerste kleinkind op de juiste sterkte. Fantastisch.”