Vergoeding 2016:
Eigen bijdrage hoortoestel kinderen afgeschaft met ingang van 2016
Goed nieuws voor kinderen en jongeren tot 18 jaar die een hoortoestel nodig hebben: er hoeft er vanaf 1 januari 2016 geen eigen bijdrage van 25% meer betaald te worden bij de aanschaf van een hoortoestel. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid bepaald na overleg in de Tweede Kamer. De drempel van de eigen bijdrage bij aanschaf van een hoortoestel voor kinderen en jongeren tot 18 jaar wordt daarmee weggenomen.
Klantervaringen
Klanten aan het woord

Wij kunnen u veel vertellen over hoe een HoorProfs audicien te werk gaat. Iemand die dat natuurlijk nog beter kan is iemand die ervaring hiermee heeft als klant.
Wilt u weten hoe de ervaring en van onder andere de heer Hazelebach, de Brabantse De Brabantse broers Julius en Hans de Bekker, Yvonne van Wijngaarden en de zesjarige Cris met de HoorProfs audicien waren? Klik dan hier.
Feiten & Fabels
Feit of fabel: Bijna 2 miljoen mensen hebben gehoorproblemen in Nederland
In het SBS6 programma Feiten en Fabels gaat Aukje van Ginneken op zoek naar het waarheidsgehalte achter de meest uiteenlopende verhalen. Per aflevering komt er één bepaald thema voorbij. Aan de hand van verschillende items zie je welke verhalen wel en welke niet waar zijn.
Bij de aflevering van 5 januari 2014 ging Aukje op bezoek bij een HoorProfs Audicien. Haar vragen over gehoorbeschadiging werden beantwoord door HoorProfs Audicien Roland Zweers. Ook werd er bij Aukje een gehoortest afgenomen.
Wilt u deze uitzending bekijken? Klik hier om de uitzending via YouTube te bekijken.
Audicien nieuws
Artikel uit ‘Uw Regio’
Roland Zweers terug naar Oeganda om kinderen te laten horen…
“Ze keek om, zwaaide en ik had tranen in mijn ogen”
Slecht kunnen horen hoeft in onze westerse maatschappij geen belemmering te zijn. Dankzij een hoortoestel komen de geluiden toch binnen. De meeste inwoners van de derde wereld hebben dit voorrecht niet. Dat terwijl hoorproblemen hier veel vaker voorkomen dan in andere landen, met grotere gevolgen. Gelukkig wordt er hulp geboden, onder andere door Roland Zweers. De audicien uit Zevenbergen keert deze zomer terug naar Oeganda om opnieuw kinderen te laten horen.
Branche & Markt
Nederland telt ongeveer 1,5 miljoen slechthorenden. Jaarlijks komen er bijna 150.000 slechthorenden bij. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren nog harder stijgen ten gevolge van vergrijzing en van toegenomen lawaaibelasting bij jongeren.Van mensen ouder dan 60 jaar is bijna 25% slechthorend. Boven de 75 jaar is dat 60% van alle mensen en van mensen van 85 jaar en ouder is zelfs 75% slechthorend.
Nederland telt naar schatting 500.000 dragers van hoortoestellen. Jaarlijks worden ruim 175.000 toestellen afgeleverd. Hiermee is een jaarbedrag (exclusief eigen bijdragen) gemoeid van circa € 128 miljoen. In totaal ligt de omzet op € 200 tot 220 miljoen. Het aantal hoortoesteldragers zal naar verwachting nog wat sneller stijgen dan het aantal slechthorenden. Steeds meer slechthorenden ontdekken namelijk dat een hoortoestel een uitstekend hulpmiddel is en dat niemand meer vreemd opkijkt bij het zien van iemand met een hoortoestel (als dat al te zien is).
Meer dan 65% van de gebruikers van een hoortoestel draagt twee hoortoestellen. In Nederland zijn meer dan 500.000 toestellen in omloop. Dit betekent bij een vervangingsfrequentie van 6 jaar en een aftrek van 10% vanwege sterfte van dragers een vervangingsmarkt van 75.000 toestellen op jaarbasis.
In totaal tellen de Nederlandse audiciensbedrijven ± 400 gediplomeerde audiciens
(bron: NVAB – Nederlandse Vereniging van Audicienbedrijven)
Eardrop Stichting
Eardrop Stichting zet zich sinds 1983 belangeloos in voor dove en slechthorende kinderen in Kenia. In Kenia is slechthorendheid bij kinderen een groot probleem. Slechthorendheid wordt daar vaak niet begrepen en uitgelegd als “achterlijkheid” waardoor de kinderen snel geïsoleerd raken en van hun toekomst beroofd. Eardrop ondersteunt dovenscholen en zendt jaarlijks operatie- en onderwijsteams naar Kenia om de levensomstandigheden van deze kinderen te verbeteren.
De medische teams, die namens Eardrop in Kenia actief zijn, bestaan uit KNO-artsen en anesthesiologen die in het dagelijks leven werkzaam zijn in verschillende ziekenhuizen in Nederland. De audiologische teams, namens Eardrop in Kenia actief, bestaan uit audiologen, audiciens, technici en andere deskundigen werkzaam bij bedrijven en instellingen in Nederland.
Enkele HoorProfs vakaudiciens zetten zich belangeloos in ten behoeve van Eardrop Stichting. Kijk voor meer informatie op www.eardrop.nl.